5/25/2021

51 Un món cada cop més envellit

Tota la informació en aquest enllaç del ccma.

Una noia de 25 anys dona a llum 9 nadons en una clínica del Marroc

La mare esperava set infants, però la sorpresa en el part ha estat que n'han nascut dos més

05/05/2021

Naixement excepcional al Marroc. Una noia maliana ha donat a llum 9 nadons en una clínica privada del Marroc, on l'havien evacuat des des del seu país perquè pogués rebre una atenció sanitària millor tenint en compte que es tractava d'un embaràs d'alt risc.

La mare, Halima Cisse, té 25 anys i esperava set infants, els que els metges havien identificat a les ecografies. La sorpresa ha estat que en el part, que ha sigut per cesària, n'han nascut dos més. Són cinc nenes i quatre nens que han pesat entre mig quilo i un quilo i que hauran d'estar entre dos i tres mesos a la incubadora per poder guanyar pes. La mare s'està recuperant bé del part, segons han informat fonts sanitàries.  

La mare, que és de Tombouctou, va ingressar a la clínica Ain Borja de Casablanca el 30 de març de passat, quan estava de 25 setmanes. Perquè un embaràs es consideri a terme, cal arribar a les 37. L'hospitalització li ha permès arribar a les 30 setmanes.

Dimarts va començar a tenir contraccions i es va mobilitzar l'equip d'atenció al part, format per 10 metges i 25 assistents, procedents tant de Mali com del Marroc. 

El director mèdic de la clínica marroquina, Youssef Alaoui, ha destacat que es tracta d'un naixement "molt infreqüent i excepcional", però no ha pogut confirmar si es tracta d'un rècord mundial.

Sí que es va verificar sanitàriament un naixement rècord el 2009, quan una dona nord-americana de 33 anys, Nadya Suleman, va donar a llum 8 criatures, fet que li va valdre el sobrenom d'"octomare".
 
ACTIVITATS (p. 186-187 ed. Santillana):
1.- Quina és l'esperança de vida dels països desenvolupats? Per què tenen una població envellida?
2.- Quina és l'esperança de vida dels països menys desenvolupats? A què és deguda?
3.- Explica per què les societats envelleixen.
4.- Quins són els problemes d'una població envellida? Explica'ls.
5.- Exercici 35 p. 191.
6.- El Departament de Salut de l'estat indi de Rajasthan promou l'esterilització voluntària a canvi de rebre com a premi un vehicle. Què penses d'aquesta mesura per controlar la natalitat de la zona? Quines altres soluciones es podrien donar? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada