3/22/2021

40.- Catalunya medieval (4): Economia

 EVOLUCIÓ ECONÒMICA DE LA CORONA D'ARAGÓ

Al segle XI la base de l'activitat econòmica era l'agricultura, tot i que amb uns rendiments baixos. Però poc a poc es va consolidar l'activitat comercial centrada en mercats i fires i el desenvolupament de les ciutats.

Es va produir un augment del comerç de productes amb l'Al-Àndalus a través de les rutes marítimes. Això va permetre impulsar el desenvolupament de la producció artesanal i l'agrupament dels artesans en gremis a partir del segle XII.

El control del comerç al Mediterrani occidental i la necessitat de disposar de ports on fer escales i transport segur va donar lloc a l'expansió política i militar per la Mediterrània. 

A partir del segle XIII la Corona d'Aragó inicia aquesta expansió territorial que en pocs segles la va portar a ser una de les grans potències del Mediterrani -inicialment aquest procés el va dur a terme Jaume I el Conqueridor-. 

Aquest expansionisme va ser possible gràcies a un seguit de causes:

  1. Econòmiques: La prosperitat econòmica i agrícola entre els segles XII i XIV va fer que hi hagués un excedent de producció
  2. Polítiques:
    1. la burgesia catalana va demanar als reis ampliar les seves zones de comerç pel Mediterrani, tot ajudant als monarques econòmicament en les seves expedicions militars.
    2. La decadència dels regnes Taifes de l'Al-Àndalus va fer que els catalano-aragonesos tinguessin més fàcil el seu camí cap al Sud de la península i cap a les illes Balears.
  3. Militars: els Almogàvers, forces paramilitars sorgides de la violència de frontera entre l'islam i els regnes cristians, molt agressius en el combat. Els almogàvers acostumaven a lluitar de nit sense cuirassa, fet que els feia molt ràpids, i sovint viatjaven famílies senceres, amb dones i nens.

Conseqüències de l'expansió marítima de la Corona d'Aragó

  1. Polítiques: La Corona d'Aragó va passar a ser un dels poders polítics més importants del Mediterrani.
  2. Econòmiques:
    1. Creació de noves rutes comercials que van permetre enriquir encara més la Corona.
    2. Van arribar al Nord d'Àfrica, al pròxim Orient, Itàlia i Grècia, tot fent intercanvis a la barata o amb l'ús de la moneda.
    3. Noves importacions: Espècies, sedes, perfums, esclaus.
    4. Noves exportacions i intercanvis: teixits, armes, oli, etc...
    5. Creació dels Consolats de Mar: tribunals de la Corona a les principals ciutats del Mediterrani, dirigides per un cònsol, i que s'encarregaven dels problemes derivats del comerç marítim, i de crear normes per regular aquest comerç. Van crear el llibre del consolat de mar (un seguit de normes referents al comerç marítim que regularà el comerç al mediterrani i a l'Atlàntic)
    6. Creació de llotges comercials: Llocs d'intercanvi comercial i de reunions de mercaders per fer negocis i posar preus de productes a l'engròs. 
  3. Socials: Repoblament de colons catalans i aragonesos a les zones de València i Mallorca
  4. Culturals:
    1. Cristianització de les zones conquerides a València i Balears.
    2. Expansió de la llengua catalana pels nous territoris conquerits -avui en dia encara es parla català en indrets llunyans al principat com ara a l'illa de Sardenya a l'Alguer-.

RESPON:

  1. Explica, amb les teves paraules, les causes de l'expansió de la Corona d'Aragó per la Mediterrània.  
  2. Quines conseqüències va tenir aquesta expansió? Explica-ho detalladament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada