2/03/2021

31.- AL-ANDALUS (I)

Recordem qui habitava la península ibèrica al s. VIII? 

Després de la desintegració de l'Imperi Romà d'Occident la península és habitada pels visigots.

A principis de s.VIII hi hagué un enfrontament intern per aconseguir el poder entre el rei Roderic i els partidaris de l'anterior monarca, Vitiza. Davant la inferioritat aquests últims van demanar ajuda als musulmans que controlaven el nord d'Africa: Musà ibn Nusayr i Tariq ibn Ziyad, els quals els van ajudar i van derrotar a Roderic a la Batalla de Guadalete (711).

Acabada la guerra els musulmans en comptes de marxar es van quedar i amb poc més de 4 anys van ocupar pràcticament tota la península, tret de la zona càntabra i els Pirineus, batejant aquestes terres amb el nom d'Al-Àndalus

Evolució del govern d'aquestes terres: 

Inicialment el govern estava a Córdova en mans d'un emir (governador) que depenia del califat de Damasc.

L'any 750 hi ha conflictes al califat de Damasc. La família Omeia que manava fins aleshores fou assassinada i sols es va salvar Abderraman que va travessar l'Estret de Gibraltar i es va fer amb el poder proclamant-se emir de Córdova (756). Això suposava deixar d'obeir al califa de Damasc però seguien reconeixent-ne l'autoritat religiosa.

L'any 929 Abderraman III es va autoproclamar califa, o sigui, que ara tenia tot el poder, polític i religiós convertint el califat de Córdova en el més ric de la història de l'al-Àndalus

A la seva mort és nomenat califa Hixam II, però com que sols té 11 anys governa per ell el general Almansor qui realitzarà moltes ràtzies (atcs i saqueig) als regnes cristians. 

Cap a l'any mil, a la mort d'Almansor, el califat de Córdova es descompon en molts regnes o taifes. Aquests taifes eren tan dèbils que aviat van haver de pagar tributs als regnes cristians que progressivament anaven ocupant-los. Davant l'ocupació dels regnes cristians els regnes taifes demanen ajuda als almoràvits (guerrers del nord d'Àfrica) que van reunificar l'antic califat. 

I més tard, el 1147 els almohades, que havien pres el poder, van llançar una gran ofensiva contra els regnes cristians però van ser vençuts a la batalla de Las Navas de Tolosa (1212).

A partir d'aquest moment l'al-Àndalus es va veure reduït al regne de Granada que fou conquerit finalment pels Reis Catòlics el 1492

Resum:


  • Video que explica l'evolució des del 711 fins al 1492

   

https://www.youtube.com/watch?v=SXL-iKcfDXk&feature=emb_logo

ACTIVITAT: Còmic històric del 711 al 1492 

Per a fer el còmic:

  • Llegeix el llibre de text ed. Santillana p. 80-81 i/o visualitza el vídeo
  • Apunta els fets principals (any, protagonistes, successos...)
  • Escull quins fets posaràs a les vinyetes -màxim 15 vinyetes-
  • Recorda que un còmic ha de tenir poca lletra i els dibuixos han de ser nítids i carregats d'informació

 Pots inspirar-te en les imatges del còmic de Francesc Masip Masip (1999) Història d'Ascó:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada